Гну

Източник на изображението

TheГну(род Connochaetes), наричан още Gnu, е копитно бозайник, открит в Южна Кения, Южна Ангола до северна Южна Африка.

Има 2 вида гну, които са Черната гну (Connochaetes gnou) и Синята антилопа (Connochaetes taurinus), и двете са местни в Африка.



Антилопите са антилопи и принадлежат към семейство бовиди, което също включва крави, кози и овце. Уайлдбест е един от най-разпространените големи бозайници в Африка и се смята, че само в Серенгети има около 1,5 милиона мигриращи индивиди, образуващи най-голямата концентрация на диви тревопасни животни на Земята.



Описание на гну

смесена яма с лаборатория

Уайлдбест измерва около 1,5 метра (5 фута) на височина на раменете и тежи между 118 - 275 килограма (260 - 600 паунда). Те имат големи глави с лице, подобно на крава, рошава грива и заострена брада. Техните остри, извити рога са с размери до 1 метър. Както мъжките, така и женските имат рога. Предната част на тялото им е силно изградена и имат тънки задници и тънки крака. Те имат опашка с дължина 40 - 50 сантиметра.

Местообитание на гну

Предпочитаните местообитания на антилопите на гну са пасища и савани.

германски шеперд коли микс

Диета на гну

Уайлд пасите тревопасни животни, които се хранят с трева и сочни растения. Масивни стада ще мигрират на стотици километри в търсене на прясна трева, която расте само след сезонните валежи.

Поведение на гну

Уайлдбест се придвижва с масивни стада, някои остават на едно и също място, докато други са номади и постоянно търсят нови източници на храна. Мнозина трябва да правят опасни преходи като кенийския Масай Мара. Мигриращите гну ще трябва да прекосят 2 широки реки, където ги очакват крокодилите от Нил. Когато крокодилите забележат слаба гну, те блокират пътя му обратно към брега и започват да се затварят в него.

Уайлдбест се придвижва с огромни стада, вероятно защото има многобройна безопасност. Колкото по-голяма е групата, толкова по-малък е рискът даден човек да бъде избран от хищници. Хищниците следват стадата наоколо и ще плячкат младите и слабите.

Стада от антилопи гну изпускат тонове тор, докато са в движение, но скоро се изчистват от рояци Бръмбари, които търкалят тор в топчета и го заравят, преди да го изядат или да снесат яйца в него. Понякога стада от над 500 антилопи гну ще се тъпчат и ще се движат с над 50 мили в час и макар и разрушителни, щампите насърчават растежа на нови растения и обновяването на почвата.

тъмнокафяв питбул

Уайлдбест са най-активни сутрин и късно следобед, основно почиващи по време на нощната жега, а също и през нощта. Уайлдбест са шумни същества и правят вокализации, които включват грухтящи обаждания, стенания и експлозивни хъркания.

Размножаване на антилопа гну

Мъжът на гну е зрял на 3 - 4 години, а женските на 2 - 3 години. Когато мъжките узреят, те ще създадат своите територии, които маркират с фекалии и секрети, изпускани от лицето и копитата им. Те го защитават от други мъже и се опитват да се чифтосват с жени, влизащи в техните райони.

Активността по чифтосване е сезонна и обикновено се определя по време, така че по-голямата част от телетата се раждат близо до началото на дъждовния сезон, когато има много нова трева. До 500 000 телета се раждат през февруари и март всяка година, в началото на дъждовния сезон. Едно теле се ражда след бременност от 8 месеца и половина всяка година. За разлика от други антилопи, женската не трябва да ражда на уединено място, тя ще роди в центъра на стадото, ако е необходимо.

Телетата могат да стоят и да бягат в рамките на минути след раждането, но те трябва да се движат с майките си, за да имат шанс да оцелеят, тъй като са много уязвими към лъвове, гепарди, диви кучета и хиени. Телетата се сучат от майките си в продължение на 6 месеца, въпреки че те могат да ядат трева след 10 дни. Мъжките напускат стадото, когато навършат една година, за да формират групи ергени.

Продължителността на живота на гну в дивата природа е 20 години.

мече куче микс

Статус на опазване на антилопа гну

Антилопите са изобилни и въпреки че броят им се е увеличил в Серенгети, броят им е намалял в други области, като югозападна Ботсвана поради конкуренцията с добитъка. Унищожаването на реколтата е накарало фермерите да убиват гну, а също така са поставили дълги огради, за да не позволят на животните да мигрират във влажни зони, когато има сезонни суши. Продължаването на оцеляването зависи от усилията за опазване.