Северна нощ маймуна снимки и факти

Северна нощна маймунаСеверната нощна маймуна (Aotus trivirgatus), известна още като северната маймуна на бухал, е дървесен примат, роден във Венецуела и северната централна Бразилия. Цветът му е предимно черен или кафяв с ярки бели петна по лицето. Размерът на тялото е от 24 до 47 сантиметра (9,4 инча до 18,5 инча) с дължина на опашката от около 22 до 42 сантиметра (8,7 инча до 16,5 инча). Възрастните от двата пола тежат около един килограм.

Северната нощна маймуна живее в гори, включително тропически гори. Той е всеяден, яде различни малки безгръбначни, плодове, ядки, листа и птичи яйца.

Необичайна черта на северната нощна маймуна е, че тя може да носи същия паразит от малария, който въздейства на хората, което я прави ценен за медицински изследвания. Въпреки че използването му за тази цел е позволило големи крачки в лечението на болестта, то е довело и до залавянето на голям брой нощни маймуни, които да се използват като лабораторни животни. От 70-те години насам се полагат усилия за регулиране на тази търговия. Въпреки че регулацията със сигурност е в ред, не може да се отрече, че много човешки животи са спасени поради медицинската работа, използваща това животно.

Таксономията на нощната маймуна все още е спорна. Преди 1983 г. всички видове маймуни-бухали се разглеждат като подвид на A. trivirgatus. През 1983 г. генетичните доказателства разкриват достатъчно разногласия между подвидовете, за да оправдаят класифицирането им като отделни видове. Тази класификация все още не е общоприета. С по-нататъшното изследване таксономията несъмнено ще стане по-категорична.

Северната нощна маймуна е нетипична сред нощните животни, тъй като има цветно зрение. Нощен животните са склонни да бъдат примитивни видове, които не са еволюирали цветно зрение, но нощната маймуна е по-напреднала и очевидно е еволюирала нощно поведение от дневните предци. Преходът на нощната маймуна към нощност е непълен, тъй като все още се нуждае от силна лунна светлина, за да вижда и е до голяма степен неактивен в безлунните нощи.

Някои от коренните народи също ловуват нощната маймуна като дивечово животно.

За съжаление прилагането на ловните разпоредби е зацапано поради неравен терен, местната култура и липса на финансиране. Несъмнено продължава да има нелегален лов и трафик на животни. В момента хората са най-опасните хищници на северната нощна маймуна.

Най-голямата заплаха за това животно обаче е друга човешка дейност, унищожаване на дъждовната гора, която унищожава големи сегменти от местообитанието му.

Снимка на северната нощна маймуна от Ставен , лицензиран под GFDL

Ключови думи: черен , бял , опашка



Douroucouli, нощна маймуна, северна нощна маймуна, северна маймуна сова, маймуна сова е посочена като най-малката грижа. Не отговаря на изискванията за по-рискова категория. Широко разпространените и богати таксони са включени в тази категория в Червения списък на IUCN на застрашените видове

Наименования на северната нощна маймуна
Младенец / бебе на северна нощна маймуна се нарича „бебе“. Северна нощна маймуна се нарича „отряд, цев, племе или товар“.
Държави
Бразилия , Колумбия и Венецуела
Местообитания на северни нощни маймуни
Гора и Субтропична / тропическа влажна низина
Някои факти за
Северна нощна маймуна

Тегло за възрастни : 0,8 кг (1,76 фунта)



Максимално дълголетие : 30 години

смес от чихуахуа с йорки за продажба



Женска зрялост: 821 дни

смес от синьо колено коли

Падеж на мъжете: 730 дни

Бременност: 142 дни



Отбиване: 77 дни

Размер на котилото: 1

Котила годишно: 1



Интервал между котилата: 269 дни

направете чаша чаша йорки навес

Тегло при раждане : 0,089 кг (0,1958 lbs)

Тегло при отбиване: 0,36 kg (0,792 lbs)

Основна скорост на метаболизма: 2 W

Телесна маса: 0.915 кг (2.013 lbs)

Температура: 37,85 ° C (100,13 ° F)

американски червен златист ретривър

Източник: AnAge , лицензиран под DC

Още животни, започващи с N