Голямо фламинго

Източник на изображението

От шестте вида фламинго на нашата планета, голямото фламинго (Phoenicopterus roseus) е най-често срещаният и широко разпространен член на семейството на фламинго.



Голямото фламинго е лесно разпознаваема, пъстра птица, която често се среща, стичаща се заедно с Малкото фламинго в големите солени езера в Африка.

Тези известни розови птици могат да бъдат намерени в топли, воднисти райони на много континенти, а също така се срещат в Азия в крайбрежните райони на Индия и Пакистан, Централна Америка, Южна Америка, Карибите и в Южна Европа.



Когато фламинго се стичат заедно, те се наричат ​​„колония“ или „щанд“.



Най-близките роднини на Голямото фламинго са чилийското фламинго, карибското фламинго и малкото фламинго. Няма подвид на Големия фламинго.

По-големи характеристики на фламинго

Големият фламинго е най-големият вид фламинго и е висок около 1,5 метра (5 фута) и тежи между 2 - 4 килограма (4,4 - 8,8 паунда). Големият Фламинго има размах на крилата между 1,4 и 1,7 метра (4,5 - 5,5 фута). Големият размер на по-голямото Фламинго му позволява да навлиза в по-дълбока вода от повечето други фламинго.

Оперението на фламинго е розово / бяло на цвят, с червени покривки на крилата и черни първични и вторични махови пера. Дългите им банкноти за огъване надолу са розови с черен връх, а дългите им тънки крака също са розови. Големите фламинго имат глави с особена форма на дълги, слаби, извити вратове с отличителен завой надолу. Фламинго имат жълти очи.

Голям хабитат на Фламинго



По-големите фламинго се срещат в различни солени местообитания, включително солени или алкални езера, устия, плитки крайбрежни лагуни и тини. Големият фламинго рядко обитава райони с прясна вода, освен че използва сладководни входове за къпане и пиене. По-големите фламинго, които живеят извън тропиците, често мигрират към по-топъл климат през зимните месеци.

По-голяма диета на фламинго

Големите фламинго са всеядни животни и хранилки за филтри. Фламинго се хранят предимно през деня и използват дългите си крака и плетени крака, за да разбъркат дъното на водата, където след това измиват сметките си с главата надолу през водата. Сметката на фламинго има подобна на филтър структура за отстраняване на храната от водата преди изтичането на течността.

Водата се засмуква през частично отворената сметка. Докато се изстисква отново от езика, ред шипове или ламели по ръба на банкнотата филтрират вкусните хапки вътре. Те обикновено се хранят с напълно потопена във водата глава и могат да останат такива до 20 секунди. Фламинго изпомпват езиците си нагоре и надолу, 5 - 6 пъти в секунда, изтласквайки водата от клюна си.

кученце от шепърд хъски

Фламинго също се хранят с мекотели, планктон, раци, малки риби и ларви на насекоми. Яде се и растителен материал, включително тревни семена и издънки, разлагащи се листа и водорасли.

Розовото оцветяване на фламингото идва от диетата му със скариди и други розови ракообразни.



Перата на фламинго са оцветени в красив розов розов цвят поради цветни материали, наречени каротеноиди в малките скариди, с които се хранят. Ако не ядат скаридите, перата им пребледняват. Фламинго в плен обикновено са по-бледи от дивите видове, освен ако диетата им не се допълва. В плен те се хранят със специална храна, която съдържа тези естествени пигменти, за да се гарантира, че перата им са оцветени.

По-голямо поведение на фламинго

По-големите фламинго са приветливи птици и живеят заедно в ята или гъсти колонии, наброяващи между 10 - 12 птици, като тези на Галапагоските острови, до над 20 000 птици в африканските солени езера. В изключителни случаи са наблюдавани до 200 000 двойки. Тези големи ята им дават сигурност в брой. Ятата остават плътно натъпкани и индивидите са защитени от хищници от останалите членове на ятото, докато имат глави надолу в калта, когато се хранят.

Големите фламинго са гласовити птици и поддържат контакт помежду си, като издават дълбок звук, подобен на гъска. Те се обаждат силно по време на ухажване, но имат по-тихо обаждане, докато се хранят.

Тези красиви розови брегови птици са изненадващо добри плувци, но са склонни да процъфтяват в плитките тинове и лагуни. Големите фламинго са забележителна гледка, когато са в полет с дългата си тънка врата, протегната отпред и дългите им крака, протегнати зад тях. Ятата по време на летене образуват или дълги, задни линии или неправилни форми.

Фламинго често се виждат изправени на един крак. Смята се, че тази позиция поддържа топлината на скрития крак сред перата им. В много горещи дни фламинго може да стои на двата крака.

Големите фламинго не са териториални птици, но ще защитават гнездата си по време на размножителния период. Големите фламинго имат малко естествени хищници, но техните яйца и пилета са плячка от други птици, включително щъркела Марабу.

Голямо размножаване на фламинго

Големите фламинго си изграждат гнездата по двойки. Гнездата са направени от втвърдена кал с плитка вдлъбнатина в горната част, въпреки че се използва малка купчина камъни и отломки, облицовани с трева, клонки и пера, ако няма кал. Един от двойката стои над мястото на гнездото и влачи кал между плетените си крака с извитата си банкнота. След това калта се притиска на място със сметката и краката. Гнездото на всяка чифтосваща двойка е разположено на около 1,5 метра (4,9 фута) от съседните гнезда, така че пилето остава в безопасност от други разплодни двойки.

Фламинготе се размножават през април и май, докато се събират на групи върху обширните, топли, воднисти тинове. Фламинго са моногамни, което означава, че двойките остават заедно за цял живот. В началото на сезона на гнездене фламинго изпълняват грандиозни групови ухажвания на синхронизирани танци, препариране, разтягане на врата и свиване.

австралийски микс от пудели

Подобно на всички видове фламинго, женската по-голямо фламинго снася по едно кредасто бяло яйце върху кална могила в плитка вода. Чифтосващи се двойки се редуват, за да инкубират единичното яйце. Яйцето се излюпва след 27 - 31 дни и родителите помагат на пилето от яйцето, като издърпват парченца от черупката.

Големи пилета фламинго

Пилетата фламинго са сиви и бели, когато са родени и не развиват розовото си оцветяване за около 2 години. Пилето се храни най-малко през първите 3-4 седмици изцяло от родителите, които отделят кремообразна розова течност, наречена „мляко с култури“, която идва от горния храносмилателен тракт на родителите. Всеки родител може да храни пилето по този начин, а други фламинго могат да действат като приемни хранилки.

Пилетата се измъкват след 10 седмици, но остават в ясли за още един месец. Пилето се ражда с права сметка, която започва да се извива около един месец и може да филтрира правилно фуража на два месеца и половина. Удивително е, че възрастният фламинго е в състояние да открие своето пиленце от стотици или хиляди други пилета, чрез своя „призив“.

Фламинго се отглеждат напълно на 2 години и могат да се чифтосват на 3 години. Повечето фламинго няма да се размножават за първи път, докато не навършат 5 до 10 години. Фламинго може да не се размножават, когато влажните зони са сухи и храната е оскъдна. Няколко години басейните за хранене гъмжат от живот и има много храна, с която да хранят пилетата си. През други години обаче басейните са почти празни. В резултат на това фламинго могат да се размножават само когато условията са подходящи.

Големият Фламинго може да живее на възраст над 60 години в плен. Средната продължителност на живота в дивата природа е около 30 - 40 години.


Голям запазен статус на фламинго

Голямото фламинго е класифицирано като „Най-малко притеснение“ от IUCN. Въпреки че фламингото е многобройно и се смята, че се увеличава в някои райони, по-голямото фламинго е уязвимо от промени или смущения на относително ограничен брой места за размножаване. Успехът в развъждането често се намалява в резултат на човешко безпокойство или понижаване на нивата на водата, което може да увеличи солеността на местата за хранене и така да засегне хранителните ресурси.

Следователно изменението на климата и неговите потенциални ефекти върху морското равнище и валежите могат да имат сериозно въздействие върху местата за размножаване в бъдеще. Големият фламинго се размножава доста добре в плен и понастоящем гнездовите популации се поддържат на различни места.