Полево полевка

РЕКЛАМА Източник на изображението

TheПолево полевка(Microtus agrestis) е известен още като късоопашата полевка. Полевата полевка е един от най-често срещаните малки гризачи в провинциите на Великобритания и Европа. Среща се навсякъде в континенталната част на Великобритания, но не пребивава в Ирландия, остров Ман или Северни острови.

Като важен източник на храна за совите и някои други хищници, тяхната популация достига върхове и спада в рамките на 3 - 5 годишен цикъл. Много прилича на банковата полевка (Clethrionomys glareolus), но последната има червено-кафява козина, по-дълга опашка и по-изпъкнали уши от полевата полевка.

Има оркнейска полевка (Microtus arvalis), срещаща се само на Оркнейските острови в Шотландия и на остров Гърнси в Ламанша. Подобно е на полевата полевка, но е по-дълбоко кафяв на цвят и е малко по-дълъг и по-тежък.



Предполага се, че популацията на полевия полевка преди сезона надхвърля 75 милиона.

Описание на полево поле

Полевата полевка има дължина на главата и тялото от 8 - 13 сантиметра, опашката й е около една трета от дължината на тялото. Теглото на полевите полевки може да варира значително от 14 - 50 грама. Те имат нос, подобен на мишка, но е малко по-тъп. Полевите полевки са покрити с козина, която е жълто / кафява до сивкав цвят. Долната им част е бяла и имат малки очи.

Местообитания на полеви полевки

Полевите полевки обитават пасища, ливади и блата. Предпочитат предимно открити, тревисти местообитания с гъста почвена покривка. Те особено обичат обрасли полета с влажна трева. Полевите полевки се срещат и на балоти и в живи плетове. Те обикновено отсъстват от обработваеми обработваеми земи.

пудел стара английска овчарска смес

Диета на полеви полевки

Храната на полевите полевки е предимно сочни стъбла на трева и зелени листа, но също така се ядат корени, луковици и кора, особено през зимата, когато е трудно да се намери прясна растителност.

Поведение на полеви полевки

Полевите полевки са активни денем и нощем. Те могат да бъдат агресивни и всеки от тях има своя малка територия, която яростно защитава от други полевки. Те се бият шумно, издавайки силни писъци и гневни бъбрещи звуци. Всяка полевка прави писти сред стъблата на тревата, обикновено центрирани върху туза, където гнезди.

Въпреки че полевите полевки копаят дупки, те обикновено изграждат гнезда над земята в основата на тревните стъбла, понякога защитени с камък или дънер. Те правят малки подземни кухини, в които тревата се съхранява през зимата.

Полевите полевки са едни от най-многобройните британски бозайници и тъй като са тежки животновъди, популациите в благоприятно местообитание често увеличават популациите си до хиляди и е известно като „чума от полевки“. Когато това се случи, конкуренцията за пространство и храна и повишената агресия водят до по-малко успешно развъждане, в резултат на намаляване на популацията.

напълно пораснал черен мопс

Колебанията в популациите обикновено се случват в 3 - 5-годишни цикли, както бе споменато по-горе. Някои популации на хищници също се увеличават с увеличаването на популациите от полевки. Полевите полевки са основната храна на совите, образуващи 90 процента от диетата им. Недостигът на полевки оказва влияние върху броя на отглежданите млади сови. Други хищници включват лисици, лодки, невестулки, ветреници и змии.

Възпроизвеждане на полеви полевки

Полевите полевки се размножават през март до октомври, но могат да продължат да се размножават и през декември. Женските дават 4 - 6 малки след гестационен период от 18 - 20 дни. Младите полевки се раждат в гнездо от суха трева, обикновено скрито в дебела тревиста туша. Мъжките могат да се размножават на 40-дневна възраст, женските на 28-дневна. Следователно те са в състояние да произвеждат 2 - 7 котила по 4 - 6 малки на година. Младите отглеждат козината си на 10 дни и се отбиват на около 16 дни. Продължителността на живота на полева полевка е около 2 години.

Статус на опазване на полеви полевки

Полевите полевки са често срещани и широко разпространени и поради това не се считат за застрашен вид.