Обикновен делфин

Източник на изображението

TheОбикновен делфине името, дадено на до три вида делфини, съставляващи рода Delphinus.

Най-често срещаните от тези делфини са Делфин с дълъг клюн и Делфин с къс клюн. Третият вид (D. tropicalis, общо наименование обикновено арабски общ делфин) се характеризира с изключително дълъг и тънък клюн и се среща в Червено море и Индийския океан.

Обикновените делфини са известни и с други имена: делфин с дисаги, белокоремен морски свинец, делфин с кръстосан кръст, делфин с пясъчен часовник и делфин от нос. Въпреки името си обикновеният делфин не е делфинът на популярното въображение - това разграничение принадлежи на Делфин , до голяма степен благодарение на телевизионния сериал ‘Flipper’.



Обикновеният делфин е широко разпространен в умерените, субтропичните и тропическите води по целия свят в ивица, приблизително обхващаща 40 градуса на юг до 50 градуса на север. Тяхната предпочитана температура на повърхностната вода е 10 - 28 градуса по Целзий. Сумата на населението е неизвестна, но се изчислява на стотици хиляди.

Характеристики на обикновения делфин



Обикновените делфини имат модел на пясъчен часовник и тен или жълтеникав петно ​​от всяка страна, което ги прави лесно разпознаваеми, въпреки че понякога могат да бъдат объркани с Раирани делфини . Те имат тъмна пелерина, варираща от черна до кафява с v-образна форма под гръбната перка. Долната им страна е бяла с от време на време жълта ивица и те имат бяла опашка. Техните метили са тъмни от двете страни, а гръбните им перки варират от извити до триъгълни и могат да бъдат оцветени в черно, сиво-бяло или някъде между тях. Има само фини разлики между мъжете и жените, което понякога затруднява разграничаването им.

Обикновените делфини имат обтекаемо тяло и дълъг тънък клюн. Те имат една дупка и плавниците им са заострени. Обикновените делфини са бързо активни плувци.

Когато се родят, обикновените делфини са дълги около 80 сантиметра (32 инча). Обикновените делфини могат да растат на дължина между 1,7 и 2,4 метра (5 фута 9 инча - 8 фута).

Малко се знае колко тежат обикновените делфини при раждането, но като възрастни те тежат между 70 и 110 килограма (155 - 245 паунда).

Общо поведение на делфините

Обикновените делфини пътуват на групи от около 10-50 на брой и често се събират в училища, съдържащи 100 до 2000 индивида. Размерът на училището им зависи от времето на деня и сезона. Когато се изплашат, те се скупчват плътно. Обикновените делфини са бързи плувци и се радват на акробатика. Тези училища обикновено са много активни - групите често изплуват на повърхността, скачат и се пръскат заедно. Типичното поведение включва пробиване, пляскане с опашка, пляскане с брадичка, езда с лък и изпотяване.

Обикновените делфини правят кратки гмуркания от 10 секунди до 2 минути, въпреки че са записани гмуркания от 8 минути.

Вижда се, че обикновените делфини се смесват с други китоподобни, като други делфини в района на жълтоперкия тон в източната част на Тихия океан, както и с училища на пилотни китове. Интересна теория предполага, че делфините „карат лъка“ на много големи китове е начина, по който са започнали да се качат с лък на лодки.

Обикновените делфини се срещат в много затворени морета и рядко се срещат във води с дълбочина по-малка от 180 метра. В някои райони обикновените делфини присъстват целогодишно, но други популации мигрират сезонно. Обикновените делфини могат да се наблюдават редовно около Галапагос води.

къси червени носови питбули

Обща диета на делфините

Диетата на обикновения делфин се състои главно от риба и калмари.

Обща делфинова комуникация

Обикновените делфини са силно гласовити и се чуват над повърхността.

Обикновено размножаване на делфини

Периодът на бременност за женския обикновен делфин е около 11 месеца, а периодът на отелване е между 1 и 3 години. Обикновените делфини стават полово зрели на 5 години и продължителността на живота им варира между 20 и 25 години. Тези цифри са обект на големи разлики в различните популации.

Обикновени хищници на делфини

Някои акули (включително тигрови акули, тъмни акули и бичи акули) и косатки ще преследват делфини. Делфините също често са заловени в риболовни мрежи.

Общо запазване на делфините

Обикновените делфини са изправени пред смесица от заплахи, дължащи се на човешко влияние. Популациите са били ловувани край бреговете на Перу, за да се използват като храна и примамка за акули. В повечето други райони делфините не са били пряко ловувани. Няколко хиляди индивида са уловени в промишлени траулерни мрежи в целия им ареал. Обикновените делфини са били в изобилие в западното Средиземно море до 60-те години на миналия век, но появата там бързо е намаляла. Причините не са добре разбрани, но се смята, че се дължат на широката човешка дейност в района. В САЩ те са защитен вид и понякога са уловени случайно в някои траулерни мрежи като прилов, въпреки че въпреки това те все още са доста разпространени в целия им ареал.